• Babeczki fasolowo-karobowe z jabłkami

    BEZ MĄKI, BEZ CUKRU, BEZ MLEKA

    Jeżeli chcesz zobaczyć jakie właściwości zdrowotne ma KAROB to kliknij TUTAJ
    Jeżeli chcesz zobaczyć jakie właściwości zdrowotne ma MELASA z karobu to kliknij TUTAJ

     

    ilość: 16 babeczek

    Czas przygotowania ciasta: 15-20 min.
    Czas pieczenia: 15 min.

    Składniki:
    1 puszka czerwonej fasoli
    5 jaj
    6 łyżek oleju kokosowego
    3 łyżki melasy z karobu (lub melasy trzcinowej)
    6 łyżek karobu w proszku
    1 łyżeczka sody
    4 szt. średnich jabłek – lepiej twardych
    kardamon – 1 niecała łyżeczka
    cynamon – 1 cała łyżeczka

    Przygotowanie ciasta:
    fasolę opłukać pod zimną wodą i odcedzić. Wsypać do miski. Dodać 3 jajka i 3 łyżki melasy. Zblendować na jednolitą płynną masę.
    Dodać karob i sodę i ponownie zblendować.
    W osobnej misce zblendować 2 jajka i 6 łyżek roztopionyego oleju a następnie dodać do pozostałej masy i ponownie zblendować.

    ciasto 1

     

    Przygotowanie jabłek:
    Obrać jabłka i pokroić w mniejsza kostkę.
    Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i 1 niecałą łyżeczki kardamonu.
    Wymieszać wszystko.

    jabłka z cynamonem i kardamonem

     

    Nałożenie ciasta i jabłek do foremek silikonowych:
    Najpierw wlewamy samo ciasto – tak 1/2 wysokości foremki silikonowej. Następnie łyżką wrzucamy jabłka do foremek silikonowych napełnionych do połowy masą.

    ciasto w foremce

    ciasto z jabłkami w foremce

     

    Pieczenie:
    piekarnik nagrzewamy do 160 stopni – przy mikroobiegu, w przeciwnym wypadku nastawiamy piekarnik na 170 stopni i pieczemy 15 minut.

    wypieczone babeczki fasolowe z jabłkami

    muffiny fasolowo karobowe

    babeczki fasolowo-karobowe z jabłkami

    babeczki fasolowe z jabłkami 1

    babeczki fasolowe z jabłkami 2

     

    Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *