Do pobrania

ZOBACZ W FORMIE GRAFICZNEJ:

 

PORADY:

Askorbinaza – łączenie ogórka zielonego z innymi warzywami

Jak gotować strączki, żeby uniknąć wzdęć i innych przykrych dolegliwości

Jak myć owoce i warzywa

Jak czytać etykiety produktów

Napój izotoniczny – zrób sam

Ponadczasowe porady życiowe

Zasady zdrowego stylu życia

Lepsze trawienie – sposoby na wspomaganie układu trawiennego

 

SKŁADY I WŁAŚCIWOŚCI:

Owoce i warzywa zawierające ponad 90% wody

Bataty – skład i właściwości

Jajka – skład i właściwości

Nasion konpii – skład i właściwości

Czarne jagody – skład i właściwości

Karob – skład i właściwości

Ashwagandha – Ajurwedyjskie zioło – właściwości zdrowotne

Woda z cytryną – właściwości

Mango – skład i właściwości

Migdały – skład i właściwości

Sery żółte pakowane w plastrach – patrzymy na składy

Sery żółte z najlepszym składem

Chlorofil – zasadowe pożywienie

Quinoa – komosa ryżowa – w zastępstwie mięsa

Suszone daktyle – skład i właściwości

KUZU – korzeń kudzu – niezwykłe właściwości

 

SILNE ANTYOKSYDANTY:

Likopen – silny antyoksydant szczególnie po obróbce termicznej pomidorów

 

KURACJE:

Kuracja SOKIEM Z CYTRYNY wg. Tombaka – kuracja profilaktyczna

 

ZAMIENNIKI CUKRU:

Erytrytol – zdrowy zamiennik cukru

Melasa – cudowny zamiennik cukru

 

ILE W TYM CUKRU:

Ile w tym cukru – 4 serki

Wody smakowe co zawierają – ile w nich cukru i konserwantów

 

TŁUSZCZE:

Tłuszcze do smażenia

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – podział i źródła ich występowania

Jogurt 0% tłuszczu – dlaczego NIE

 

PROBIOTYKI I PREBIOTYKI

Funkcje bakterii jelitowych

Nieszczelne jelito

Wpływ różnych czynników na bakterie jelitowe i na zdrowie

Podział żywności fermentowanej

Prebiotyki

Wpływ poszczególnych szczepów w suplementach probiotycznych na zdrowie człowieka

Inulina – prebiotyk, czyli pożywienie dla pożytecznych bakterii jelitowych

 

SZKODLIWE DLA ZDROWIA:

Szkodliwe dodatki do żywności E

Pasty do zebów z FLUOREM – dlaczego past z fluorem trzeba unikać?

Solaniana – substancja trująca w zielonych i kiełkujących ziemniakach

Pleśniejące i nadgniłe owoce i warzywa – pełne mykotoksyn – patulina

 

INNE:

Świadome jedzenie

Nadwaga i otyłosć – przyczyna wielu chorób

Długość życia komórek ludzkiego organizmu

Motywacja zewnętrzna i wewnętrzna

Restrykcyjne diety i efekt JOJO

10 korzyści jakie daje nam śmiech

Liofilizacja – najzdrowsza metoda suszenia żywności