• Domowy Chleb pszenno-orkiszowo-żytni na zakwasie

    Przepyszny domowy chleb na zakwasie

    ilość: 1 chleb w formie o dł. 28 cm

    Czas przygotowania ciasta: 10-15 minut
    Czas wyrośnięcia chleba: 8-12 godzin
    Czas pieczenia: 1 godzina

    Składniki na ciasto:
    250 g mąki pszennej typ 1850 (lecz może być typ niższy)
    250 g mąki orkiszowej typ 1850 (lecz może być typ niższy)
    250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    2 łyżeczki soli
    3/4 szklanki słonecznika
    0,5 szklanki otrąb
    0,5 szklanki siemienia lnianego
    3 łyżki inuliny (opcjonalnie)
    3 łyżki zarodków pszennych (opcjonalnie)
    750 ml ciepłej wody

    Przygotowanie zakwasu na chleb:
    Przygotowanie zakwasu zajmuje 7 dni. Fajny przepis na zakwas znajduje się na stronie:
    http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/
    A być może uda Wam się dostać już gotowy zakwas od kogoś kto już piecze swój chleb na zakwasie 🙂 Tak jak mnie się to udało 🙂
    Pocieszające jest to, że wystarczy raz zrobić zakwas, następnie z wyrobionego ciasta na chleb odłożyć ok 3 łyżek zakwasu na następne pieczenie chleba. I tak na okrągło 🙂

    Przygotowanie ciasta na chleb:
    Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Należy je dobrze wymieszać.

    wyrabianie ciasta na chleb

    wyrabianie ciasta na chleb

    Następnie dodajemy zakwas oraz ciepłą wodę. Dobrze mieszamy wszystko. Ciasto nie powinno być zbyt suche – wtedy bardzo ciężko się miesza. Należy wtedy dodać dodatkowo odrobinę wody.

    mieszanie składników na chleb- wyrabianie ciasta

    mieszanie składników na chleb- wyrabianie ciasta

    Ciasto na powyższym zdjęciu jest właśnie zbyt suche – dlatego dodaję dodatkowo trochę wody.

    Ciasto powinno po wymieszaniu lekko samo odchodzić od boków miski – tworząc odpowiednią konsystencję tak jak na zdjęciu poniżej.

    dobrze wymieszane ciasto na chleb

    dobrze wymieszane ciasto na chleb

    Odłożenie zaczynu na kolejny chleb:
    Do osobnej miseczki należy odłożyć ok 3 łyżek wyrobionego ciasta.
    Należy poczekać ok 15 minut aż zakwas ostygnie całkiem a następnie przykryć go i włożyć do lodówki. Po 4 dniach zakwas jest gotowy do wyrobienia następnego chleba. W lodówce taki zakwas możemy przechowywać max. 12 dni.
    Przełożenie ciasta do formy:
    Foremkę w której będziemy piekli chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Do wyłożonej formy przelać chleb. po ok 15 minutach jak chleb przestygnie należy go przykryć bawełnianym ręczniczkiem i odstawić na 8-12 godzin w dosć ciepłe miejsce.

    ciasto na chleb wlane do formy i odłożony zakwas na kolejny chleb

    ciasto na chleb wlane do formy i odłożony zakwas na kolejny chleb

    Po upływie 8-12 godzin chleb nam pięknie wyrośnie.

    wyrośnięty chleb po 10 godzinach

    wyrośnięty chleb po 10 godzinach

    Pieczenie chleba:
    Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem lub 190 stopni bez termoobiegu przez 1 godzinę.

     

    upieczony chleb na zakwasie

    upieczony chleb na zakwasie

    Zdejmowanie papieru do pieczenia z chleba po upieczeniu:
    Bardzo ważne jest żeby nie próbować zdejmować papieru do pieczenia z gorącego chleba – będzie on rwał się wtedy i papier nie chce odchodzić od gorącego chleba. Musimy poczekać aż całkiem wystygnie. Wtedy papier do pieczenia oderwiemy od chleba bez problemu 🙂

     

    upieczony chleb na zakwasie

    upieczony chleb na zakwasie

    kromeczki chleba na zakwasie

    kromeczki chleba na zakwasie

    Smacznego !

2 komentarzeso far.

  1. Kinga napisał(a):

    Ile gram zakwasu należy dodać?

    • justyna napisał(a):

      Przepraszam za niewiarygodny poślizg – już odpowiadam: ja dodaję 3 łyżki stołowe takie pełne. nigdy nie ważę zakwasu 🙂 ale nic się nie stanie jak doda się trochę więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *