• Pieczone Frytki z Batatów

    Jeżeli chcesz zobaczyć jakie właściwości zdrowotne mają BATATY to kliknij TUTAJ.

    Ilość: 2 porcje

    czas przygotowania: 10 min
    czas pieczenia: 20-25 min

    Składniki:
    2 większe bataty
    1,5 lub 2 łyżki masła klarowanego
    opcjonalnie – przyprawa do ziemniaków – uwaga na skład! – trzeba sprawdzić żeby w składzie nie było dwutlenku siarki!
    Szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej

    Przygotowanie i Pieczenie frytek:
    Dokładnie myjemy bataty i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w cienkie paski – tak jak frytki. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków i szcyptą soli. Jeżeli chcemy żeby frytkipo upieczeniu nam się nie sklejały można oprószyć je (jeszcze przed włożeniem do piekarnika) mąką – np. orkiszową – i wymieszać. Frytki będą wtedy trochę sztywniejsze i nie będą się sklejały.
    Nagrzewamy piekarnik na ok 160 stopni. Na płaską blachę nakładamy trochę masła klarowanego – ok 2 łyżek.
    Następnie rozkładamy na blachę jedną warstwę pokrojonych frytek i wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut.
    Po ok 10 minutach należy wyjąć frytki i wymieszać je z roztopionym całkiem masłem klarowanym, po czym ponownie włożyć do piekarnika. Po upływie w sumie 20-25 minut kiedy frytki zaczną się rumienić i będą miękkie – można wyjąć je z piekarnika. I gotowe.

    bataty pieczenie m

     

    pieczone bataty

    frytki z pieczonych batatów

     

    Proponuję podać frytki z batatów na rukoli – daje ona niesamowity smak w połączeniu ze słodkawymi batatami. Dodatkowo możemy dodać trochę pomidora posypanego sezamem lub łuskanymi nasionami konopii z jajkiem sadzonym. Ale równie smacznie będą frytki smakowały z zestawem ulubionych surówek lub inną sałatką.

    frytki z batatów z pomidorami posypanymi nasionami konopii na rukoli

    frytki z batatów z pomidorami posypanymi nasionami konopii na rukoli

    Smacznego !

One Responseso far.

  1. Marcin napisał(a):

    Pysznie wygladaja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *