• Galaretki z soku owocowego z agarem

    Agar to substancja pochodzenia roślinnego z glonów krasnorostów. Świetnie zastępuje żelatynę.

    Ilość: 16 sztuk (z silikonowych foremek na lód)

    Składniki:

    • sok owocowy (najlepiej domowej roboty) – 1 szklanka (250 ml) (u mnie sok wiśniowy)
    • agar w proszku – 2 łyżeczki
    • opcjonalnie – jakieś owoce do galaretki

    Przygotowanie:
    Sok przelać do małego rondelka i zagotować na małym ogniu. Do gotującego się soku dodać stopniowo 2 łyżeczki agaru cały czas mieszając. Po chwili agar się rozpuści. Przelać do silikonowych foremek na lód – jednak najlepiej do wysokości ok 1 cm.
    Można posypać po wierzchu owocami – u mnie akurat czerwone porzeczki.
    Odstawić do wystygnięcia. Można jeszcze na parę minut włożyć do lodówki aby jeszcze szybciej stężała.
    Jeżeli coś nam nie wyjdzie to znaczy galaretka okaże się zbyt twarda lub odwrotnie zbyt miękka – to zawsze można zagotować ponownie i dodać troszkę soku lub agaru – i zrobić jeszcze raz.

    Agar tężeje w dość wysokich temperaturach bo już poniżej 40 stopni Celcjusza. Są więc idealną propozycją na coś słodkiego w upalne dni.

    Smacznego!

    zdrowe galaretki z agarem

    agarowe galaretki wiśniowe z czerwonymi porzeczkami

    zdrowe agarowe galaretki

    agarowe galaretki z soku wiśniowego z czerwonymi porzeczkami

    zdrowe galaretki z agarem

    agarowe galaretki z soku pomarańczowego i z czarnej porzeczki

3 komentarzeso far.

  1. AnaBelle napisał(a):

    rewelacja

  2. Monika napisał(a):

    Czy agar rzeczywiście nie jest szkodliwy? Czy to naturalny składnik?
    Według Wikipedii działa łagodnie przeczyszczająco w w wyniku spęcznienia pokarmu w jelitach

    • justyna napisał(a):

      Tak, agar uznawany jest za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności (E406). Jest otrzymywany z krasnorostów czyli rodzajów wodorostów morskich. A przecież wodorosty nie są szkodliwe wręcz przeciwnie uważa sie je za zdrowe. Agar zawiera spora ilosć błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *