• Jak samemu zrobić mleko owsiane

    Mleko owsiane

    Zrób je w domu!

    ilość: 500 ml mleka

    Składniki:
    1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawiczne)
    3 szklanki wody mineralnej

    Jak to zrobić? Bardzo prosto:

    1. NAMACZANIE

    Namaczamy na ok 12 godz. na przykład na całą noc 1 szklankę płatków owsianych – zalewając je 3 szklankami wody.

    płatki owsiane na mleko owsiane

    namoczone płatki owsiane

    2. BLENDOWANIE

    Po namoczeniu płatków owsianych przelewamy je razem z wodą do wysokiego naczynia i blendujemy całość.

    blendowanie mleka owsianego

    blendowanie mleka owsianego

    3. ODCEDZAMY MLEKO

    Należy odcedzić mleko przez naprawdę gęste sito lub też na sitko położyć gazę – przecierając łyżką aby mleko mogło swobodniej przeciekać. Ma się odcedzić samo czyste mleko. U mnie przy mleku owsianym nie sprawdza się gęste sito ponieważ jest zbyt gęste i mleko nie chce przeciekać. Dlatego używam zwykłego sitka i kładę na niego gaziki (kupione w aptece – Medicomp). Pozostałą po odcedzeniu mleka pulpę możemy wykorzystać dodając do owsianki lub piekąc ciasteczka.

    odcedzanie mleka owsianego

    odcedzanie mleka owsianego

    4. MLEKO

    Tak naprawdę możemy sami decydować czy dodać jeszcze wody – jeżeli uznamy, że mleko jest zbyt gęste. Najlepiej spożyć je w ciągu 24 godzin i przechowywać w lodówce. Przed spożyciem mleka zawsze należy je dokładnie przemieszać łyżką. Przechowujemy mleko najlepiej przez 24 godziny w lodówce.

    mleko owsiane

    mleko owsiane

    Smacznego i na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *