• Jak samemu zrobić mleko migdałowe

    Mleko migdałowe

    Jeżeli chcesz zobaczyć jakie właściwości mają MIGDAŁY to kliknij TUTAJ

    Zrób je w domu! Robi sie je bardzo prosto tylko trzeba pomyśleć o tym dzień wcześniej 🙂 Poniższe ilości składników pozwolą na przygotowanie ok 400 ml mleka.

    ilość: 400 ml mleka

    Składniki:
    1 szklanka migdałów
    2 szklanki wody (500 ml)

    Jak to zrobić? Proszę bardzo:

    1. NAMACZANIE
    Namaczamy migdały w dwukrotnie większej ilości wody.
    Robiąc mleko z migdałów należy je najpierw koniecznie obrać. Sama skórka zawiera kwas hitynowy, który jest antyodżywczy (utrudnia przyswajanie składników odżywczych – witamin i minerałów).

    2. OBIERANIE MIGDAŁÓW ZE SKÓRKI
    Najlepiej jest namoczyć migdały w skórkach na 24 godziny – przy czym należy raz lub dwa razy zmienić wodę w moczących się migdałach. Najlepiej niech to będzie woda mineralna ponieważ migdały bardzo absorbują wodę. Po takim długim namaczaniu skórka będzie znacznie lepiej odchodzić od migdała. Można przed samym obieraniem zmienić wodę na ciepłą – ale nie bardzo ciepłą a już na pewno nie wrzątek – aby nie pomniejszyć wartości odżywczej migdałów. Ogólnie orzechy zawierają w sobie mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są odporne na działanie wysokiej temperatury, w wyniku której tworzą się tłuszcze trans.

    migdały w skórce i bez skórki

    obieranie migdałów ze skórki

    3. ODCEDZAMY WODĘ
    Woda w której moczyliśmy nasze migdały z pewnością została przez nie w pewnej ilości wchłonięta. Pozostałą wodę, w której były moczone migdały odcedzamy i nalewamy do nich dwie szklanki świeżej wody.

    4. BLENDOWANIE
    Po dodaniu do obranych już migdałów – 2 szkalanek wody – blendujemy wszystko razem.

    5. ODCEDZAMY MLEKO
    Należy odcedzić mleko przez naprawdę gęste sito lub też na sitko położyć gazę – przecierając łyżką aby mleko mogło swobodniej przeciekać. Ma się odcedzić samo czyste mleko. Pozostałą pulpę możemy wykorzystać dodając do owsianki lub piekąc ciasteczka.

    mleko roślinne

    odcedzanie mleka

    pulpa po odcedzeniu mleka

    pulpa po odcedzeniu mleka

    6. MLEKO
    Tak naprawdę możemy sami decydować czy dodać jeszcze wody – jeżeli nie chcemy aż tak gęstego i tłustego mleka. Najlepiej spożyć je w ciągu 24 godzin i przechowywać w lodówce.

    mleko roślinne

    mleko migdałowe

    Smacznego i na zdrowie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *