• Korzeń KUDZU – RATUNEK w zwalczaniu nałogów i uzależnień oraz wiele innych jego niesamowitych właściwości zdrowotnych

    kudzu fb do art m

    Co to jest KUDZU (KUZU)  I skąd pochodzi?

    Kudzu Vine (pueraria lobata) inaczej ołownik łatkowaty, jest rośliną dziko rosnącą w krajach azjatyckich jak Chiny, Japonia, Korea. Niegdyś wykorzystywano ją w USA do zapobiegania erozji gleby. Roślina rośnie bardzo szybko a pnącza Kudzu rozprzestrzeniają się oplatając lasy, osiedla I drogi. Z tego wzgledu stała się ona uciążliwa i uznana w USA za chwast.
    Na dalekim wschodzie od tysięcy lat korzeń kuzu jest powszechnie wykorzystywany jako pokarm dostarczający energii i lekarstwo. Stosuje się go przy grypie, gorączce, biegunce, nudnościach, bólach głowy, alergii, przeziębieniach i dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Posiada właściwości oczyszczające i odtruwające organizm.

    roślina kuzu - kwiat i korzeń

    roślina kuzu – kwiat i korzeń

    kuzu roślina

    porośnięty most rośliną kuzu

    Szerokie zastosowanie KUDZU – i jej właściwości zdrowotne.

    KUDZU – PH zasadowe, Bez glutenu, bez laktozy.

    Kuzu – to zarówno korzeń jak I kwiaty – mogą być wykorzystywane I mają potęcjał zdrowotny.
    Jest mnóstwo badań – szczególnie zagranicznych, które dowodzą ich skuteczności. Niektóre z badań można znaleźć na stronie: www.kudzu.pl

    Ekstrakt z kwiatów Kuzu pomaga w zmniejszeniu tłuszczu trzewnego u ludzi. Kwiaty również są używane w japońskiej i chińskiej medycynie ludowej do leczenia kaca.

    Korzeń Kuzu co zawiera i dlaczego jest tak niesamowity?

    Korzeń Kudzu zawiera cenne składniki – bogata w skrobię (obfitującą w minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor) i bioaktywne izoflawonoidy: daidzeina, daidzyna oraz pueraryna – które odpowiedzialne są właśnie za tak niesamowite właściwości tej rośliny. Spośród całej puli izoflawonoidów tej rośliny aż 80% stanowi pueraryna.

     

    W jakich dolegliwościach może pomóc Korzeń KUZU?

    1. Badania porwierdzają korzystne działanie korzenia KUZU na układ sercowo naczyniowy (po przez rozszerzenie naczyń wieńcowych, zmniejszeniem zapotrzebowania na tlen przez mięsień sercowy, obniżenie ciśnienia krwi tętniczej).
    2. W obserwacjach klinicznych wyciąg z korzenia kudzu znosił lub zmniejszał intensywność bólów głowy, w tym również bólów migrenowych.  Na stosunkowo dużej grupie osób obserwowano istotne wyrównanie do normy ciśnienia tętniczego krwi po kilkutygodniowym zażywaniu suchego etanolowego wyciągu z korzenia kudzu.
    3. Wyciąg z korzenia kudzu łagodzi dokuczliwe objawy menopauzalne, postmenopauzalne i andropauzalne.
    4. Zalecano także stosowanie wyciągu z korzenia kudzu do hamowania szybkiego rozwoju osteoporozy, także posterydowej.
    5. Stwierdzono, że izoflawony korzenia kudzu podnoszą stężenie serotoniny i dopaminy w centralnym układzie nerwowym, poprawiając samopoczucie i nastrój.
    6. Obecnie badania naukowe udowadniają korzystne działania substancji zawartych w wyciągach z kłącza kudzu w chorobie alkoholowej i w innych uzależnieniach.
    7. Roślina ta może służyć jako źródło naturalnych czynników o własnościach antykarcinogennych, antybakteryjnych, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych.
    8. Korzeń Kudzu odkwasza i odtruwa organizm.
    9. Poprawia metabolizm – wspomagając odchudzanie.
    10. Jest pomocny w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
    11. Wykazuje właściwości przeciwwymiotne i przeciwbiegunkowe.
    12. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

     

    Jak widać Korzeń Kuzu to ratunek dla różnego rodzaju uzależnień, jest pomocny przy odchudzaniu, oczyszcza organizm i posiada jeszcze wiele innych właściwości. W formie graficznej w skrócie przedstawia to poniższa ilustracja. Pobierz ilustrację Tutaj.

    skrobia z korzenia kuzu, kudzu

    kuzu; kudzu – niezwykłe właściwości

     

    Co wybrać i jak stosować? Skrobia Kuzu, proszek Kuzu, czy ekstrakt korzenia Kuzu?

    Skrobia kuzu – wyizolowana z korzenia Kuzu skrobia, która jest bezzapachowa i pozbawiona smaku. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić szarą i białą skrobię Kuzu. Świetnie nadaje się do zagęszczania sosów, robienia kisieli. Mogą ją jeść dzieci. Bardzo dobrze wpływa na układ trawienny.

    Proszek Kuzu – to sproszkowany cały korzeń Kuzu – Produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
    Ekstrakt Kuzu – to forma skoncentrowana – Produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.

    Zarówno proszek jak i ekstrakt można nabyć jako suplement diety w kapsułkach lub w formie sproszkowanej. Należy zwracać uwagę czy w swoim składzie nie ma niepotrzebnych wypełniaczy i dodatków.

     

    Kuracja wspomagające oczyszczenie organizmu na wiosnę:

    Kurację należy przeprowadzać codziennie przez 7 – 14 dni najkorzystniej w postaci rozgrzewającego kisielu.

    Jak przyrządzić Kisiel z KUZU?

    W pierwszej kolejności należy zmiażdżyć skrobię Kuzu na proszek, następnie odmierzyć konieczną ilość łyżeczek i zalać zimną wodą. Najczęściej 1 lub 2 łyżki proszku skrobii na 1 szklankę wody. Gotować na niewielkim ogniu stale mieszając, aby utworzyła się jednolita masa. W zależności od tego jaką chcemy uzuskać konsystencję kiślu – możemy rozpuścić skrobię w mniejszej ilości wody a następnie po zagotowaniu I uzyskaniu bezbarwnej masy – dolać ulubiony sok (najlepiej ekologiczny i bez cukru). Taki kisiel jest pyszny i dzieci chętnie go jedzą – bardzo zdrowa alternatywa deseru.

    kisiel z kuzu z sokiem jabłkowym

    kisiel z kuzu z sokiem jabłkowym

    Inne zastosawania KUZU:

    Zakażenie salmonellą lub inne zatrucie pokarmowe:
    1 łyżeczkę sproszkowanego kuzu, rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia (2 – 3 minuty). Jest to porcja jednorazowa. Co godzinę gotować lekarstwo i ciepłe spożywać. Z praktyki wynika, że zmaganie się z chorobą trwa 1 dobę (bez innych medykamentów). Należy zachować dietę oraz pić dużo płynów (ciepłych).
    Biegunka:
    Zastosowanie jak wyżej.
    Zaziębienie, zapalenie oskrzeli, płuc:
    1 łyżeczkę kuzu, rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia. Przygotowywać „kisielek” z kuzu, co 2 godziny i ciepły pić. Kuzu jest bez smaku i koloru. Można dodać trochę dowolnego naturalnego soku np. malinowego.

    Kudzu – przeciwwskazania:

    kobiety w ciąży oraz karmiące (brak danych dotyczących bezpieczeństwa)
    osoby biorące leki przeciwzakrzepowe (kuzu nasila ich działanie)
    osoby zmagające się z chorobami hormonozależnymi (ze względu na działanie estrogenopodobne), np. endometriozą, rakiem piersi, jajnika

     

    Autorka artykułu: Justyna Brzezińska

     

    źródła:
    http://www.kudzu.pl/roslina-kudzu

    http://www.kudzu.pl/materialy/prof_niedworok.html

    http://www.majortree.home.pl/krystynanosal/?art=34

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22878195

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kudzu-korzen-dzialanie-i-wlasciwosci-lecznicze-kudzu-na-alkoholizm-i-i_43964.html

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *