ilość: 20 słoików 0,5 litrowych
Składniki:
5 kg ogórków zielonych (najlepiej małe lub średniej wielkości)
koper ok 3 gałązki
czosnek 3 główki
chrzan korzeń 1 korzeń
liście chrzanu – 8 liści
gorczyca ok 7 łyżeczek
sól himalajska drobno mielona – 9 łyżek do małosolnych lub 12 łyżek do kiszonych
Przygotowanie:
Ogórki zielone namoczyć na ok 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie dokładnie umyć i każdy ogórek nakłuć w czterech miejscach wykałaczką. W ten sposób ukiszone ogórki nie będą pryskać podczas gryzienia.
Do każdego ze słoików włożyć pokrojony czosnek i ok 1/3 łyżeczki gorczycy na każdy słoik. Po włożeniu ogórków do słoików dodać koper. Następnie pokrojony w małe paski chrzan.
Przygotowanie wody – zasada jest taka:
Na ogórki małosolne 1,5 łyżki soli na 1 litr wody.
Na ogórki kiszone 2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody.
6 litrów wody zagotować dodając odpowiednią ilość soli według powyższej zasady. Najlepiej zalać ogórki gorącą wodą. Na wierzch każdego słoika położyć liść chrzanu. Zakręcić słoiki lecz nie bardzo mocno.
Odstawić zakręcone słoiki na wyłożoną ręcznikami papierowymi powierzchnię, gdyż przez parę następnych dni będzie lekko wyciekać woda.
Po ok 3 – 4 dniach ogórki małosolne są gotowe.
Chcąc uzyskać całkiem ukiśnięte ogórki musimy trochę więcej poczekać.
Smacznego !
ogórki małosolne lub kiszone
ogórki małosolne lub kiszone
ogórki małosolne lub kiszone
ogórki małosolne lub kiszone