• Pesto z natki pietruszki i świeżej bazylii

    Składniki:
    natka pietruszki – jedna garść
    świeża bazylia – jedna garść
    ząbek czosnku – 2 szt.
    słonecznik łuskany– 1/2 szklanki
    woda mineralna– ok. 3 łyżek
    oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek
    sól himalajska lub kłodawska
    pieprz

    Przygotowanie:
    Myjemy natkę pietruszki i bazylię. Wrzucamy je do wysokiego naczynia w którym będziemy wszystko ze sobą blendować. Dodajemy słonecznik, ząbki czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do wszystkiego. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy wodę i oliwę. Wszystko blendujemy dokładnie. Jeżeli pasta jest zbyt sucha i ciężko ją zblendować to dolejmy jeszcze troszkę wody lub oliwy.

    Nasza pasta / pesto pietruszkowo-bazyliowa gotowe!

    pesto z natki pietruszki i świeżej bazylii ze słonecznikiem

    pesto z natki pietruszki i świeżej bazylii ze słonecznikiem

    pesto pietruszkowo-bazyliowe

    pesto pietruszkowo-bazyliowe

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *