• Pierogi orkiszowe z jagodami bez jajek i bez mleka

    Przepis zaczerpnięty ze strony: Mama alergika gotuje – lecz lekko zmodyfikowany.

    ilość: ok 28 szt. pierogów
    (wycinanie okrąg o średnicy 8 cm)

    Czas przygotowania: 45 min.
    Składniki na ciasto:
    250 g – mąka orkiszowa typ 700
    1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
    1 łyżeczka rozpuszczonego masła klarowanego
    150 ml ciepłej wody

    Składniki na nadzienie:
    200 g jagód
    1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu
    1 łyżeczka tapioki lub mąki ziemniaczanej

    Składniki na sosik malinowy:
    ok 0,5 l malin
    2 lub 3 łyżki miodu naturalnego
    opcjonalnie – zaraz przed podaniem, na gotowe pierogi można dodatkowo dodać do sosiku ok 2 łyżek śmietany 30% lub śmietany roślinnej.

     

    DO DZIEŁA:

    1. PRZYGOTOWANIE SOSIKU MALINOWEGO:
    Dokładnie ale bardzo ostrożnie myjemy maliny. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy 2 lub 3 łyżki miodu. Mieszamy dokładnie aby miód rozprowadził się dobrze w miseczce z malinami a następnie odstawiamy je aby maliny puściły sok.

     

    2. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej, 1 łyżeczka roztopionego masła klarowanego oraz ciepłą wodę. Mieszamy wszystkie składniki łyżką. Następnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto – jeżeli ciasto jest zbyt klejące to dodajemy trochę mąki. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do woreczka lub zawijamy folią spożywczą na ok 10 min.

    ciasto z mąki orkiszowej na pierogi

    wyrabianie ciasta na pierogi z mąki orkiszowej

    zawinięte gotowe ciasto na pierogi w folię

    zawinięte gotowe ciasto na pierogi w folię

     

    3. PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
    Jagody dokładnie myjemy a następnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Przesypujemy jagody do miseczki i dodajemy cukier oraz oprószamy tapioką lub mąką ziemniaczaną.

     

    4. PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW:
    Przygotowane ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy koła (u mnie około 8 cm średnicy). Na każde koło, na jego środek, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, w ilości małej łyżeczki – i sklejamy pierogi. Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię podsypaną mąką – jest to konieczne żeby nie przykleiły nam się do powierzchni!

     

    rozwałkowane cienko ciasto i wykrajanie okręgów

    rozwałkowane cienko ciasto i wykrajanie okręgów

    ulepione pierogi

    ulepione pierogi

     

    5. GOTOWANIE PIEROGÓW:
    Gotujemy wodę w dużym garnku ze szczyptą soli himalajskiej lub kłodawskiej i łyżką lub dwiema łyżkami masła klarowanego (żeby pierogi się nie sklejały).  Do gotującej się wody wkładamy po kilka sztuk pierogów, tak aby miały miejsce popływać. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy je jeszcze 2-3 minuty wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową). Następnie po wyłożeniu pierogów z garnka ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia a następnie gotujemy pierogi na minimalnym ogniu.
    Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu jeden koło drugiego – żeby nam się potem nie posklejały.

    ugotowane pierogi orkiszowe z jagodami

    ugotowane pierogi orkiszowe z jagodami

     

    Pierogi możemy zjeść solo lub też podać je z z dodatkiem śmietany (może być roślinna) lub sosikiem owocowym.
    Ja podałam je ze śmietaną (może być roślinna) i sosikiem malinowym.

    pierogi orkiszowe z jagodami

    pierogi orkiszowe z jagodami

    pierogi orkiszowe z jagodami z sosikiem malinowym i śmietanką

    pierogi orkiszowe z jagodami z sosikiem malinowym i śmietanką

     

    Smacznego !

One Responseso far.

  1. Marcin napisał(a):

    Smakowicie Wygladaja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *