• Placuszki z kaszy gryczanej

    Bez mąki, Bez jajek, Bez mleka

    Składniki:
    kasza gryczana biała nie palona – 200g
    cynamon – 1 łyżeczka
    banan – 1 szt.
    jabłko – 1 szt.
    erytrol – 2 łyżki (można dodać ksylitol – wtedy ok 1,5 łyżki)
    Masło klarowane lub olej kokosowy – do podsmażenia
    Woda mineralna niegazowana – 0,5 l

    Przygotowanie ciasta:
    Kaszę gryczaną wsyp do głębszej miski i zalej ją wodą mineralną niegazowaną. Niech tak się moczy całą noc.
    Rano wystarczy zblendować parę minut – kaszę razem z wodą. Dodać 2 łyżki erytrolu i 1 łyżeczkę cynamonu. Ponownie zblendować chwilkę. Banana rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych okach, następnie dodać do reszty. Wszystko wymieszać już łyżką. Cisto ma być troszkę gęste takie jak na zwykłe racuchy.

    Wykonanie:
    Smażyć na małym ogniu i małej ilości masła klarowanego lub oleju kokosowego. Łyżką stołową kłaść ciasto na patelnię. Śmażyć przez krótką chwilę aż się lekko zarumienią.

    Smacznego !

    Jeśli chcesz zobaczyć jakie właściwości zdrowotne ma erytrol kliknij TUTAJ

     

    placuszki z kaszy gryczanej z jabłkami i bananem z dodatkiem czarwonej porzeczki

     

    placki z kaszy gryczanej

    placuszki z kaszy gryczanej z jabłkami i bananem z dodatkiem czarwonej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *