czy napewno wiesz jak suplementować witaminę D?
Amerykański lekarz Sarfraz Zaidi, napisał książkę, która dość szeroko opisuje wielkie znaczenie witaminy D dla naszego organizmu jak również podkreśla, że żyjemy w czasach, gdzie suplementacja tą witaminą jest niezbędna do utrzymania zdrowia. Jak się okazuje nie tylko suplementacja powinna być stosowana w okresie jesienno-zimowym. Czasem potrzebna jest ona przez cały rok, w zależności od wielu czynników. Podstawą do stwierdzenia takiej potrzeby jest oczywiście wykonanie odpowiedniego badania krwi.
Zapraszam do artykułu, który głownie napisałam na podstawie książki dr Sarfraz Zaidi.
Wytwarzana jest w skórze z pochodnej cholesterolu, która pod wpływem słońca przekształca się w prowitaminę a następnie w witaminę. Wykazuje działanie podobne do hormonu.
Witamina D2 (ergokalcyferol) występuje w pokarmach roślinnych i w grzybach.
D3 (cholekalcyferol) – pochodzenia zwierzęcego.
– oddziałując na białe krwinki – przy ataku patogenów, wirusów, bakterii – pomaga w produkcji substancji zwanych katelicydami – to peptydy o właściwościach bakteriobójczych
– przy fałszywym alarmie – w chorobach autoimmunologicznych wit. D uspokaja białe krwinki przywracając do normalnego funkcjonowania.
Słońce
Ile czasu przebywamy na słońcu bez kremów z filtrem i z odsłoniętymi nogami i rękami
Położenie geograficzne
Im dalej od równika tym mniej promieni słonecznych dociera do ziemi
Pora roku i pora dnia
W okresie letnim dociera najwięcej promieni słonecznych w porze od 10 -15
Filtry do opalania, zanieczyszczenie powietrza, cień, powierzchnie szklane i odzież
Osłabiają zdolność komórek skóry do produkcji wit. D
Wiek
Skóra osób starszych zawiera znacznie mniej prowitaminy D3 mogąc wytworzyć aż o 75 % witaminy mniej niż osoba młoda.
Kolor skóry
Im ciemniejsza skóra tym mniejsza zdolność do syntezy witaminy D.
Sposób odżywiania
Przede wszystkim spożywanie tłustych ryb, jednak nie jest to najlepsze źródło witaminy D
Co wpływa na produkcję witaminy D
Ludzie mają tak wielkie niedobory witaminy D, że przybrało to już formę pandemii na skalę światową. Wiąże się z tym zwiększenie zachorowalności na liczne choroby takie jak:
Styl życia
Praca od rana do wieczora w pomieszczeniach – znikoma ekspozycja na słońce.
Stosowanie do przesady kremów z filtrem
Smarowanie się za każdym razem kremem z filtrem wychodząc na słońce.
Otyłość
Tkanka tłuszczowa jest bardzo rozbudowana u osób otyłych – a ponieważ wit D jest rozpuszczalna w tłuszczach jest ona zatrzymywana i magazynowana w tkance tłuszczowej uniemożliwiając jej swobodne krążenie po organizmie.
Zespół złego wchłaniania
Przy zapaleniu trzustki, celiakii, chorobie Leśniowskiego Crohna czy mukowiscydozy.
Schorzenia wątroby i nerek
Witamina D jest transportowana do wątroby gdzie przekształca się w związek o nazwie 25 (OH) D, a następnie do nerek tworząc 1,25 (OH)2 D. Choroby tych organów skutkują niedoborem wit. D.
Leki
Niektóre leki mogą obniżać poziom wit D, np.: Xenical, Alli, cholestyramina i sterydy.
Zbyt mała suplementacja
Z badań wynika, że zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy D w wysokości 5 µg nie pokrywa jej zapotrzebowania.
Jeżeli nie ma żadnych medycznych przeciwwskazań na wystawianie się na słońce to najlepiej jest przebywać na słońcu w godz. 10-15 przez okres 15-30 min. bez kremu z filtrem. Dla osób ciemnoskórych czas powinien się wydłużyć od 30-60 min.
Badanie umożliwiające właściwą ocenę poziomu witaminy D we krwi to 25 (OH) D (25-hydroksywitamina D)
Dlaczego to badanie? Ponieważ okres półtrwania tej postaci witaminy D utrzymuje się we krwi ok. 3 tygodni.
Zwróć uwagę na jednostki miary podawane w laboratorium na wyniku badania.
1) ng/ml
2) nmol/L
Przelicznik z ng/ml na nmol/L wynosi 2,5., czyli np. 30 ng/ml = 75 nmol/L
Przyjmuje się że poniżej 30 ng/ml – mamy niedobór witaminy D. Jednak aby w pełni odczuć korzystny wpływ witaminy D na nasz organizm powinno się dążyć do wielkości 50 – 100 ng/ml.
W zależności od wyjściowego poziomu wit. D jaki mamy we krwi, od pory roku, od wieku oraz od naszej wagi powinniśmy codziennie suplementować się wit. D3. Dr Sarfraz Zaidi zaleca:
dawki poczatkowe suplementacji witaminy D3
K1 – filochinon – z roślin
k2 – menachinon – u zwierząt
k3 – syntetyczna witamina
W książce dr Sarfraz Zaidi nie ma opisu ważnej roli witaminy K2 przy suplementowaniu się wit D.
Witamina K2 zabezpiecza przed wieloma chorobami i nie wykazuje własności toksycznych. Dzięki niej mamy pewność, że wapń, którego wchłanianie poprawia witamina D, trafi w odpowiednie miejsce czyli do kości a nie do naczyń krwionośnych. Pisze o tym Jerzy Zięba w swojej książce Ukryte Terapie.
K2MK7 to najlepsza forma witaminy K2. Witamina K2-MK7 ma bardzo niewielki wpływ na krzepliwość krwi w odróżnieniu od witaminy K1. Nie mniej jednak, osoby biorące środki rozrzedzające krew, czy też mające jakiekolwiek inne problemy krwią powinny rozpocząć stosowanie witaminy K2-MK7 pod kontrolą lekarza.
Najlepiej co 3 miesiące dokonywać badania witaminy D z krwi, aby po dawce początkowej zacząć przyjmować dawki podtrzymujące – i te również kontrolować po 3 miesiącach badaniem. Można również skontrolować poziom wapnia we krwi aby mieć pewność, że witamina D nie wykazuje działania toksycznego.
Za potencjalnie toksyczny poziom witaminy D3 uważa się wielkość powyżej 200 ng/ml czyli 500 nmol/L.
Jednostki międzynarodowe – j.m.
Mikrogramy – µg
40 j.m. = 1 µg
400 j.m. = 10 µg
1000 j.m. = 25 µg
Ponieważ są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach powinniśmy przyjmować je z posiłkiem zawierającym tłuszcz.
Autor tekstu: Justyna Brzezińska
Źródła:
Zaidi S. „Witamina D kluczem do zdrowia” wyd. 2013
Zieba J. „Ukryte Terapie – Czego ci lekarz nie powie” wyd. 2015