ilość: 12 szt. naleśników o średnicy ok 20 cm
Czas przygotowania ciasta: 10 min.
Czas smażenia: 25 min.
Składniki:
300 g mąki orkiszowej typ 700
600 ml wody
2 jajka
3 łyżeczki maku
szczypta soli
opcjonalnie -1 łyżeczka brązowego cukru – lub jakiegoś zamiennika (ksylitol, erytrytol, cukier kokosowy)
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie ciasta:
Oddzielić żółtka jaj od białek. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę i dodać 2 żółtka. Dodajemy szczyptę soli i opcjonalnie łyżeczkę cukru. Wszystko miksujemy. Dodajemy 3 łyżeczki maku i mieszamy łyżką. Następnie miksujemy same białka. Dodajemy ubite białka do naszego ciasta i mieszamy łyżką.
składniki na naleśniki orkiszowe bez mleka
mieszanie ciasta naleśnikowego z makiem i pianą z białek
Smażenie:
Naleśniki smażymy po ok minucie z każdej ze stron na średnim ogniu, dodając na patelnię troszkę masła klarowanego.
smażenie naleśników
naleśniki z mąki orkiszowej z makiem bez mleka
puszyste i mieciutkie nalesniki orkiszowe z makiem bez mleka
Smacznego!
Naleśniki najlepsze na świecie, nigdy nie wyszły mi tak dobre jak z tego przepisu!