• Puszyste i mięciutkie Naleśniki orkiszowe z makiem – bez mleka

    ilość: 12 szt. naleśników o średnicy ok 20 cm

    Czas przygotowania ciasta: 10 min.
    Czas smażenia: 25 min.

    Składniki:
    300 g mąki orkiszowej typ 700
    600 ml wody
    2 jajka
    3 łyżeczki maku
    szczypta soli
    opcjonalnie -1 łyżeczka brązowego cukru – lub jakiegoś zamiennika (ksylitol, erytrytol, cukier kokosowy)
    masło klarowane do smażenia

    Przygotowanie ciasta:
    Oddzielić żółtka jaj od białek. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę i dodać 2 żółtka. Dodajemy szczyptę soli i opcjonalnie łyżeczkę cukru. Wszystko miksujemy. Dodajemy 3 łyżeczki maku i mieszamy łyżką. Następnie miksujemy same białka. Dodajemy ubite białka do naszego ciasta i mieszamy łyżką.

    składniki na naleśniki orkiszowe bez mleka

    składniki na naleśniki orkiszowe bez mleka

    mieszanie ciasta naleśnikowego z makiem i pianą z białek

    mieszanie ciasta naleśnikowego z makiem i pianą z białek

     

    Smażenie:
    Naleśniki smażymy po ok minucie z każdej ze stron na średnim ogniu, dodając na patelnię troszkę masła klarowanego.

    smażenie naleśników

    smażenie naleśników

     

    naleśniki z mąki orkiszowej z makiem bez mleka

    naleśniki z mąki orkiszowej z makiem bez mleka

    puszyste i mieciutkie nalesniki orkiszowe z makiem bez mleka

    puszyste i mieciutkie nalesniki orkiszowe z makiem bez mleka

    Smacznego!

One Responseso far.

  1. naleśniki napisał(a):

    Naleśniki najlepsze na świecie, nigdy nie wyszły mi tak dobre jak z tego przepisu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *