• Suplementacja probiotykami – nie tylko przy antybiotykoterapii

    Suplementacja Probiotykami  – funkcje, rodzaje i zastosowanie probiotyków w leczeniu chorób przewodu pokarmowego.

    Probiotyki – skąd one się wzięły?

    Probiotyki z języka greckiego – pro bios – oznacza dla życia. Według Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki to „żywe mikroorganizmy, które po podaniu we właściwych ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne gospodarzowi.” Z początkiem XX wieku rosyjski uczony i przyszły Laureat Nagrody Nobla Ilii Miecznikow odkrył zdrowotny wpływ bakterii probiotycznych, zawartych w kwaśnym mleku (bakterie kwasu mlekowego) na organizm człowieka.

    Probiotyki zawarte w suplementach diety

    Bakterie probiotyczne powinny wykazywać się odpornością na kwasy żołądkowe, sole żółciowe w jelicie cienkim oraz powinny być zdolne do wzrostu w warunkach tlenowych jak i beztlenowych, aby dotrzeć żywe do jelita grubego oraz być nietoksyczne.
    Biorąc jednak pod uwagę oddziaływanie bakterii probiotycznych na układ immunologiczny, to dla komórek odpornościowych sam widok kilku „pustych osłon bakteryjnych” wystarczy, aby stymulować go do pracy. Nie jest istotne czy bakteria dociera do jelita żywa lub martwa. Gatunki bardzo odporne na procesy trawienne to np. L. rhamnosus, L. acidophilus, L. casei Shirota.
    Bakterie występujące w naturalnie fermentowanych produktach najczęściej spełniają te wymogi. Jednak sztucznie wyizolowane kultury drobnoustrojów, dodawane do żywności lub też tworzenie z nich suplementów, już takiej ciężkiej próby mogą nie przetrwać. W tak wymagających warunkach pomocne stają się prebiotyki – będące pożywką dla tych mikroorganizmów. Dlatego też do produkowanych preparatów probiotycznych dodawane są często prebiotyki – najczęściej jest to inulina bądź oligosacharydy, nadając im postać synbiotyku, tym samych wspierając i zwiększając ich szansę na dotarcie i przetrwanie w jelicie.
    Suplementy diety to zazwyczaj liofilizowane szczepy probiotyczne powlekane, kapsułkowane – celem uniknięcia destrukcji przez kwas żołądkowy i sole żółciowe. Są dostępne również w postaci saszetek zawierających liofilizowaną biomasę bakteryjną.

    Czy każdy probiotyk jest dobry?

    Probiotyki uznaje się za szczepozależne w związku z tym, nie wszystkie mikroorganizmy uznawane za probiotyczne wywołają pożądany efekt. Właściwości korzystnego wpływu na organizm ludzki związany jest z konkretnym szczepem, a nie gatunkiem mikroorganizmu.
    Powszechnie na podstawie opublikowanych prac uważa się, że preparaty probiotyczne są bezpieczne. Możliwe zagrożenie mogą stanowić dla wcześniaków, osób z niedoborem odporności, ciężko chorych w stanie krytycznym oraz osób leczonych na intensywnej opiece medycznej, z cewnikiem wprowadzonym do dużych żył. Rodzaje, Gatunki i szczepy bakterii probiotycznych uznanych za bezpieczne określa się terminem GRAS (ang. generally regarded as safe) i zostały określone przez FDA oraz raporty i zarządzenia Unii Europejskiej.

    Nazewnictwo Probiotyków

    Nazewnictwo probiotyków zostało określone, jako podanie Rodzaju / Gatunku / Szczepu,
    Przykład: Lactobacillus  / rhamnosus  / GG (ATCC 53103).

    W działaniach marketingowych oraz produktach handlowych dozwolone jest stosowanie nazw komercyjnych – dowolnych. Dlatego też patrząc na opakowanie nie jesteśmy od razu w stanie rozpoznać konkretny gatunek.
    Przykład:
    Probiotyk – BioGaia
    Zawiera w swoim składzie podanym na opakowaniu – Lactobacillus reuteri Protectis.
    Gatunek jeszcze jesteśmy w stanie rozpoznać – Lactobacillus reuteri – ale jeżeli chodzi o szczep? Już nie bardzo. Oznaczenie naukowe tego szczepu to Lactobacillus reuteri DSM 17938 (wcześniej Lactobacillus reuteri ATCC 55730).

    probiotyki

    rodzaje drobnoustojów probiotycznych

    Podstawowe funkcje jakie spełniają probiotyki:

    1. Powodują wzrost mucyny – chroniąc ścianę jelit przed przepuszczalnością oraz wpływa również na poprawę wchłaniania substancji odżywczych, witamin i minerałów
    2. Zasiedlają jelita oraz wytwarzają biofilm, spełniając tym samym funkcję ochronną, nie dopuszczając do osiedlenia się tam zarazków chorobotwórczych. W tym celu wytwarzają niewielkie ilości antybiotyków i inne substancje obronne oraz wykorzystują rozmaite kwasy.
    3. Mogą być stosowane w leczeniu i zapobieganiu biegunkom, alergiom pokarmowym, zapaleniu żołądka (wywołanego Helicobacter pylori), zaparć, chorób zapalnych jelit a nawet próchnicy.
    4. Modulują odpowiedź immunologiczną wzmacniając cały system immunologiczny. Stymulują namnażanie limfocytów B, T, NK oraz potęgują namnażanie makrofagów.

    Jakie szczepy bakterii probiotycznych wybierać aby pomóc sobie w konkretnej chorobie:

    bakterie probiotyczne a zdrowie człowieka

    wpływ konkretnych szczepów bakterii probiotycznych na zdrowie człowieka m

    Jaka dawka jest zalecana aby wywołać efekt terapeutyczny?

    Probiotyki są pomocne w poprawie i utrzymaniu dobrego stanu zdrowia człowieka, jednak, ponieważ każdy człowiek ma niepowtarzalny zestaw mikroorganizmów, nie każdy probiotyk będzie dla niego odpowiedni. Aby stosowanie probiotyków mogło przynieść rezultaty powinno się zażywać je regularnie, przez co najmniej cztery tygodnie w odpowiedniej ilości, jednorazowo przyjmować około miliarda (10 do potegi 9) bakterii.

    Pamiętajmy więc, że wybierając dany probiotyk, należy zwrócić uwagę na skład – czyli rodzaj danego szczepu w nim zawartego oraz sprawdzić jego ilość – aby mógł on szansę zadziałać i wywołać pożądany efekt terapeutyczny.

     

    Autor artykułu: Justyna Brzezińska

     

    Źródła:  
    Enders G. Historia wewnętrzna, wyd. 2014  
    Gajewska J., Błaszczyk M.K., Probiotyczne Bakterie Fermentacji Mlekowej, Post. Mikrobiol., 2012, 51, 1, 55-65    
    Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549
    Specjalistyczne Czasopismo dla Dietetyków i Profesjonalistów Żywienia, Współczesna dietetyka, ISSN 2449-6219, styczeń 2016, Nr 3
    Szajewska H., Zastosowanie probiotyków we wczesnym okresie życia, Nestle Nutrition Institute, 2015
    www.izz.waw.pl/pl/component/content/article/8-edukacja/eufic/134-znaczenie-mikroflory-jelitowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *