• Syrop z cebuli i imbiru – na przeziębiebnie, infekcje, katar i wzmocnienie odporności

    syrop-z-cebuli-i-imbiru-m

    Cebula i Imbir mają silne właściwości przeciwzapalne i stanowią naturalny antybiotyk. Doskonale sprawdzają się w leczeniu przeziębień, zapaleń gardła, krtani, migdałków, anginy, oskrzeli jak również w leczeniu kataru. W przypadku kaszlu i kataru zmniejsza ilość śluzu lub zapobiega jego powstawaniu działa jak środek upłynniający wydzielinę. Można je wykorzystywać w celu podniesienia odporności organizmu.

     

    Składniki:
    cebula – 2 szt. (raczej duże)
    cytryny – 2 szt.
    imbir – 4 cm
    miód (prawdziwy) – 3 łyżki

    Sekret dobrego smaku syropu z cebuli tkwi w tym, że nie dodajemy cukru tylko i wyłącznie używamy prawdziwego miodu oraz dodajemy imbir.

    Przygotowanie:
    Do szklanego lub ceramicznego półmiska (chodzi o to żeby nie była to plastikowa miska) dajemy:
    cebulę – obraną i drobno pokrojoną w kosteczkę
    sok z cytryn – myjemy dokładnie i parzymy cytryny i wyciskamy z nich sok
    imbir – ok 4 cm kawałek również myjemy i parzymy, następnie obieramy i trzemy na tarce z grubymi okami
    miód – ważne żeby użyć miodu prawdziwego – dodajemy 3 pełne stołowe łyżki

    naturalny antybiotyk

    skladniki na syrop cebulowo-imbirowy

    Wszystkie składniki w półmisku dokładnie należy wymieszać ze sobą. Następnie przykrywamy półmisek np. talerzem i odstawiamy na ok 8 godzin.
    Następnie przecedzamy przez sitko gotowy już syrop i przelewamy go np. do słoiczków. Wstawiamy do lodówki, gdzie można syrop przetrzymywać spokojnie przez 3-4 dni .

    syrop naturalny antybiotyk

    syrop cebolowo-imbirowy

    Jak spożywać:
    Pij kilka razy dziennie dorośli po łyżce a dzieci po łyżeczce. Przez ok 15 min nie pij i nie jedz nic innego.

    Przeciwwskazania:
    W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby, nerek lub woreczka żółciowego. Nie są wskazane dla osób z ciężkimi chorobami przewodu pokarmowego, z wrzodami jak i z niewydolnością serca.

     

    Smacznego i na zdrowie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *