• Zupa krem z zielonego groszku z czipsami z jarmużu i ekspandowaną gryką i amarantusem

    Czas przygotowania: 40 min

    Ilość porcji: 2 duże talerze zupy

    Składniki:
    groszek zielony – 450g
    bulion warzywny lub woda – 1100 ml
    cebula średnia – 1 szt.
    średnie ząbki czosnku – 3 szt.
    Masło klarowane (lub olej kokosowy) – do podsmażenia
    jarmuż – 1 lub 2 liście
    gryka ekspandowana – do posypania zupy
    amarantus ekspandowany – do posypania zupy
    sól himalajska lub kłodawska – szczypta do smaku
    pieprz cytrynowy – szczypta do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
    kminek cały – 2 płaskie łyżeczki
    czosnek staropolski – przyprawa – ok. 1 łyżeczki do posypania czipsów jarmużowych

    Przygotowanie zupy:
    Do gotującego się bulionu warzywnego lub samej wody wsyp groszek zielony. Całość gotuj ok 35 min.
    W międzyczasie pokrój cebulkę w małą kosteczkę a ząbki czosnku wyciśnij przez praskę. Na patelnię dodaj trochę masła klarowanego i wrzuć pokrojoną cebulkę i sprasowany czosnek. Podsmażaj na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż cebulka zmięknie. Następnie dodaj podsmażoną cebulkę i czosnek do gotującej się zupy.
    Przypraw zupę dodając do niej pieprz cytrynowy, sól oraz nasiona kminku.

    Przygotowanie czipsów z jarmużu:
    Liście jarmużu umyć i wysuszyć. Wyciąć grube włókna z liścia i porwać liść na małe kawałki. Przełożyć kawałki liści do miski. Posypać je szczyptą soli oraz czosnku staropolskiego (przyprawa czosnku z ziołami) i dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło klarowane ok 1 łyżeczki i również wymieszać je z jarmużem.
    Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ułożyć na niej kawałki jarmużu tak aby nie nachodziły na siebie. Do rozgrzanego na ok 150 stopni piekarnika wkładamy je na czas ok. 4 minut. Czipsy mają być chrupkie ale uwaga żeby się nie spaliły. Jeżeli czipsy będą jeszcze wiotkie to należy je jeszcze chwilkę tzn. dodatkową minutkę przytrzymać w piekarniku, aż staną się chrupkie.

    czipsy z jarmużu

    czipsy z jarmużu

    czipsy z jarmużu

    czipsy z jarmużu

    Podawanie zupy:
    Ugotowaną zupę należy zblendować na krem. Rozlaną na talerze zupę dekorujemy czipsami jarmużowymi i posypujemy ekspandowaną gryką i amarantusem.

    zupa krem z zielonego groszku z ekspandowaną gryką i amarantusem

    zupa krem z zielonego groszku z ekspandowaną gryką i amarantusem

    zupa krem z zielonego groszku z ekspandowaną gryką i amarantusem

    zupa krem z zielonego groszku z ekspandowaną gryką i amarantusem

    Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *