Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 2 duże talerze zupy
Składniki:
groszek zielony – 450g
bulion warzywny lub woda – 1100 ml
cebula średnia – 1 szt.
średnie ząbki czosnku – 3 szt.
Masło klarowane (lub olej kokosowy) – do podsmażenia
jarmuż – 1 lub 2 liście
gryka ekspandowana – do posypania zupy
amarantus ekspandowany – do posypania zupy
sól himalajska lub kłodawska – szczypta do smaku
pieprz cytrynowy – szczypta do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
kminek cały – 2 płaskie łyżeczki
czosnek staropolski – przyprawa – ok. 1 łyżeczki do posypania czipsów jarmużowych
Przygotowanie zupy:
Do gotującego się bulionu warzywnego lub samej wody wsyp groszek zielony. Całość gotuj ok 35 min.
W międzyczasie pokrój cebulkę w małą kosteczkę a ząbki czosnku wyciśnij przez praskę. Na patelnię dodaj trochę masła klarowanego i wrzuć pokrojoną cebulkę i sprasowany czosnek. Podsmażaj na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż cebulka zmięknie. Następnie dodaj podsmażoną cebulkę i czosnek do gotującej się zupy.
Przypraw zupę dodając do niej pieprz cytrynowy, sól oraz nasiona kminku.
Przygotowanie czipsów z jarmużu:
Liście jarmużu umyć i wysuszyć. Wyciąć grube włókna z liścia i porwać liść na małe kawałki. Przełożyć kawałki liści do miski. Posypać je szczyptą soli oraz czosnku staropolskiego (przyprawa czosnku z ziołami) i dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło klarowane ok 1 łyżeczki i również wymieszać je z jarmużem.
Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ułożyć na niej kawałki jarmużu tak aby nie nachodziły na siebie. Do rozgrzanego na ok 150 stopni piekarnika wkładamy je na czas ok. 4 minut. Czipsy mają być chrupkie ale uwaga żeby się nie spaliły. Jeżeli czipsy będą jeszcze wiotkie to należy je jeszcze chwilkę tzn. dodatkową minutkę przytrzymać w piekarniku, aż staną się chrupkie.
czipsy z jarmużu
czipsy z jarmużu
Podawanie zupy:
Ugotowaną zupę należy zblendować na krem. Rozlaną na talerze zupę dekorujemy czipsami jarmużowymi i posypujemy ekspandowaną gryką i amarantusem.
zupa krem z zielonego groszku z ekspandowaną gryką i amarantusem
zupa krem z zielonego groszku z ekspandowaną gryką i amarantusem
Smacznego !